Çalışan Memnuniyeti ve Bağlılığı Anketinde sorularınızı tasarlarken, nelere dikkat etmelisiniz?

Sizler için, “Çalışan Bağlılığı ve Memnuniyeti Anketi” uygulamalarında çok önemli bir aşama olan soru seti aşamasında, sorularınızı/ önermelerinizi seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiği ile ilgili bir yazı hazırlamak istedik.

Sorularınızı tasarlarken, bu noktalara özen göstermek inanın sorularınızın kalitesini ve raporlama aşamasında anketten elde edeceğiniz verileri olumlu anlamda etkileyecektir.

  • Odak alanınızı doğru belirleyin.

İlk aşamada memnuniyet ve bağlılık kategorileri dışında (ki bu 2 kategorideki sorular genelde çok daha standart ilerler) hangi başlıklara ve konulara odaklanacağınızı kurumunuzun içinde bulunduğu durum ve gündemine göre netleştirmeniz gerekecek. Bu noktada asıl önemli olan; şirketinizde ihtiyacınızın ne olduğu ve neyi ölçmek istediğinizle direkt ilgili olacaktır. Tabi çalışanın sesini duymak istediğiniz farklı odaklar varsa, onları da bu süreçte mutlaka dikkate almalısınız.

  • Neyi ölçümlemek istediğinize göre, soracağınız sorunun yapısını gerekirse yeniden tasarlayın.

Soru setinizi tasarlarken, hazır bir set üzerinden ilerliyor olabilirsiniz ya da anketi birlikte uyguladığınız bir firma varsa, onlar size mutlaka bir set iletecektir. Burada önemli nokta, üzerinde çalıştığınız önermede gerçekte neyi ölçümlediğinizden tamamen emin olmanızdır. Eğer buradaki temanın çalışanlarınız tarafından net olarak anlaşılacağını düşünmüyorsanız ya da önermenin vurgusunun yetersiz olduğu kanısındaysanız, soruyu yeniden tasarlamaktan çekinmeyin. Önermeden alacağınız veriler, sorunun yapısıyla ve çalışanlarınız tarafından anlaşılır olmasıyla yakından ilgilidir.

  • Mümkün olduğunca uzun olmayan; kısa, açık ve net sorularla ilerleyin.

Uzun ve ağır/ağdalı bir dille hazırlanmış anket soruları, çalışanlarınızı sıkacak, cevaplama hızlarını ve isteklerini olumsuz olarak etkileyecektir. Bu nedenle en başından, olabildiğince kısa ve açık sorular hazırlamanızı öneriyoruz. Sorularınızın ne demek istediğinin net olması, herkes tarafından aynı şekilde anlaşılması ve okuyan kişiyi yormaması son derece önemlidir. Bunun birlikte sorularınızın/ önermelerinizin somut bir yapıda olması da, çalışanlarınızın anlamasını ve anlamlandırmasını kolaylaştıracaktır.

  • Hazır bir soru seti üzerinden ilerliyorsanız, mutlaka önermelerde kurum kültürünüze uygun wording değişiklikleri yapın.

Daha önce de belirttiğimiz gibi, hazır bir soru seti üzerinden ilerliyorsanız, önermenin asıl anlamını kaybetmeyecek şekilde, kurum kültürünüze ve çalışanlarınıza daha uygun olduğunu düşündüğünüz uygun wording değişiklikleri yapmaktan kaçınmayın. Bu yaklaşım, çalışanlarınızın sorulara daha kolay algılamasını ve ankete daha fazla dahil olmalarını sağlayacaktır. Örneğin; bir önermede “uygun” kelimesi yerine “makul” kelimesinin çalışanlarınızda daha iyi tınlayacağını düşünüyorsunuz, o değişikliği yapın. Burada önemli nokta; sorunun/ önermenin asıl anlamının bozulmamasıdır, buna gerekli dikkati gösterirseniz, bu tür değişimler çalışanlarınız için mutlaka olumlu olacaktır. 

  • Anket uygulayacağınız hedef kitlede mavi yaka çalışanlarınız da varsa, onları da düşünerek soru tasarım sürecini yürütün.

Bizim anket çalışmalarımızda gördüğümüz, anket uygulayacağımız kitlede eğer mavi yaka çalışanlar varsa ve büyük çoğunlukta ise, anketi mutlaka bu parametreyi de dikkate alarak hazırlamak, her zaman son derece olumlu sonuçlar getiriyor. Zaten gördüğümüz tüm IK profesyonelleri de, bu tür durumlarda, özellikle Mavi yaka çalışanlar çoğunlukta ise, gerekli dikkati mutlaka gösteriyorlar.

Yazının sonuna gelirken; şunun da önemle altını çizmek isteriz. Genel kategoriler dışında, anketinizin yapısına ve kapsamına göre; mutlaka açık uçlu ve kurumuza özel soruları da doğru şekilde tasarlayarak, soru setinize dahil etmenizi kesinlikle öneriyoruz. Bu tür önermelerden çok güçlü ve aksiyona götürecek veriler elde edebilirsiniz.

Herkese sağlıklı günler.

Son Yazılar