Eticaret’in yeni trendi: live shopping (canlı alışveriş) nedir?

Live Shopping, cep telefonu üzerinden canlı yayın ve alışveriş deneyimini birleştiren, yeni bir eticaret trendi. Uzakdoğdu’daki büyüme rakamları ve Amerika’daki yatırım miktarları, bize yaklaşmakta olan bu işin, eticaret pazarında önemli bir yer tutacağının garantisini veriyor.

Eticaret Pazaryeri + Sosyallik + Canlı Yayın = Live Shopping

Bu uygulamaları denemeden, sizlere daha iyi hayal ettirmek için şöyle örnekler verebiliriz;

  • Bir ara ülkemizde de popüler hale gelmiş, ayrı ayrı televizyon kanalları açılan Teleshopping işinin, yeni teknolojilerle cebimize girmiş hali,
  • İstanbul vapurlarının efsanevi satıcısı rahmetli Burhan Pazarlama’nın, yüzlerce arkadaşı ve rakibiyle instagram canlı yayınlarında ürün sattığını düşünün,
  • Clubhouse’un görüntülüsüne (ki bence bu Bigo Live’dır), tek tıkla alışveriş özelliğinin eklenmiş hali.

Peki canlı alışveriş neden tercih ediliyor?

  • Ürünü deneyimleyerek anlatma fırsatı sunuyor,
  • Ürünün fiziksel özelliklerini net olarak gösterebiliyor,
  • İnteraktif olarak, müşterilerden gelen sorulara yanıt verilebiliyor,
  • İhtiyaç varsa ürünün kullanımıyla ilgili eğitme şansı yakalanıyor,
  • Canlı yayında izlerken, tek tıkla sepete ekleyip, siparişini tamamlama deneyimi yaşatabiliyor,
  • Başka kişilerin de o anda izlediğiniz ürünü alması, hem güven sağlıyor hem “stok bitmeden almalıyım” hissiyatı uyandırıyor.

Uygulamaların bu özelliklerine bakınca, aslında yıllardır varolan deneyimlerin, evrilerek yeni dijital deneyimlerle hayatımıza girdiğini görüyoruz. 

Oyuncular

Uzakdoğu’da Taobao Live, Kuaishou, JD, Red, Pinduoduo, Tencent Live, Glory Star gibi yüzlerce live shopping uygulaması, farklı odaklar belirleyerek büyük bir rekabet içerisinde.

Diğer taraftan Amerika’dan Popshop Live, Spin, Ntwrk, Bambuser, Mikmak, Buywith, Almanya’dan çıkan Yeay, Hindistan’da Bulbul, Pesopie, Sim Sim gibi bir çok uygulama bu dikeyde yerini almış durumda.

Tabi ki dünyanın devleri, Amazon’un Amazon Live ile Google’ın da Shoploop ile bu deneyimi kaçırmadığını söyleyelim. Instagram ve Youtube tarafında da büyük bir potansiyel olsa da henüz uçtan uca alışveriş deneyimi ile canlı yayın deneyimini birleştiriş değiller.

Gelir modelleri

Bu kadar kullanıcı ve alışverişin olduğu yerde, işin gelir modelleri kısmı da oldukça renkli.

Kendi ürünlerini satan dükkanlar, pazaryeri olarak komisyon üzerinden çalışanlar, marka işbirlikleri ve sponsorlukları, Reklam gelirleri, Influencer’larla ürünleri buluşturanlar ve bunları hibrit şekilde uygulanabilmesiyle her noktasından kazanç potansiyeli oluşabilen bir dünya bu.

Özetle,
Ülkemizde henüz rekabeti başlamasa da hem e-ticaretin büyük pastasını ellerinde tutan pazaryerleri, hem büyük markalar, hem de bu dikeye odaklanacak girişimler için yepyeni bir dönem başlıyor. Bu pazar ve çevresinde oluşacak ekosistemle birlikte eticaret, büyümeye hız katacak.

Son Yazılar